Ką Daryti, kad Vamzdžiai ir Vandens Siurbliai Neužšaltų?

Lauko vandentiekio vamzdziu apsiltinimas
Kokiame gylyje turi buti vandentiekis? Dažniausiai vanduo vamzdžiuose užšąla, nes  vamzdžiai būna negiliai užkasti po žeme. Reikia atsižvelgti, kokiame gylyje vamzdžiai įrengti. Vamzdžiai turi būti užkasti po žeme ne mažiau 1,2 metro. Didžiausias dirvožemio įšalas Lietuvoje: 145 cm, 1969 m. kovas, Lazdijai. Vamzdžių skersmuo coliais.

Vandentiekio vamzdžių apsauga nuo užšąlimo

Vamzdžių apšiltinimas. Jei vandentiekio vamzdžiai praeina pro neapšiltintas patalpas, tada būtina šilumą sulaikančiomis medžiagomis papildomai apšiltinti nešildomose patalpose esančius vandentiekio vamzdžius. Ten kur stovi AVTS (hidroforas) temperatūra turi būti teigiama. Todėl prieš žiemą reikėtų atidžiai apžiūrėti patalpas, kuriose yra vandentiekio įrengimai ir vamzdynai – ar nėra išdaužtų langų, plyšių sienose ar blogai užsidarančių durų. Nes užtenka ir mažos neigiamas temperatūros ir vandens siurblio korpusas gali trūkti ir taip galite likti be vandens. Tad prieš įsirengianti vandens tiekimo sistemą, gerai pagalvokite ar būtinas vandens vamzdžių apšiltinimas.

Lauko vandentiekio vamzdžių apšiltinimas

Vandentiekio vamzdžių apsauga nuo užšąlimo. Svarbu izoliuoti lauko vandens vamzdžius, kad jie neužšaltų šaltu oru, o tai gali sukelti vamzdžių plyšimą ir brangų remontą. Štai žingsnis po žingsnio vadovas, kaip izoliuoti lauko vandens vamzdžius:

Medžiagos, kurių jums prireiks:


Vamzdžių izoliacija: galite naudoti putplasčio vamzdžio izoliacines įvores, akmens vata, stiklo pluošto kevalas arba šilumos juostą su izoliacija.

Kaip apšiltinti lauko vandentiekio vamzdžius?


Išmatuokite vamzdžius: pradėkite matuodami lauko vandens vamzdžių, kuriuos norite izoliuoti, ilgį ir skersmenį. Tai padės nustatyti, kiek ir kokio storio izoliacinės medžiagos jums reikės.

Pasirinkite izoliacinę medžiagą: Yra įvairių tipų izoliacinių medžiagų, tačiau dažniausiai naudojamos putplasčio vamzdžių izoliacinės movos arba akmens vatos kevalas. Taip pat tinkami variantai yra stiklo pluošto vamzdžių apvyniojimas ir šilumos juosta su izoliacija. Pasirinkite tą, kuris geriausiai atitinka jūsų poreikius ir piniginę.

Nupjaukite izoliaciją: žirklėmis arba peiliu nupjaukite izoliacinę medžiagą iki tinkamo ilgio. Įsitikinkite, kad jis yra šiek tiek ilgesnis už vandentiekio vamzdį, kad užtikrintumėte visišką vamzdžio aprėptį.

Apvyniokite vamzdžius: Užmaukite izoliaciją ant vamzdžių, izoliacinė medžiaga turi tvirtai priglusti. Jei naudojate putplasčio vamzdžio izoliacines įvores ar akmens vatos kevalus, jose paprastai yra išpjautas plyšys, todėl galite lengvai apvynioti jas aplink vamzdį. Stiklo pluošto vamzdžių apvyniojimą turėsite pritvirtinti juostele arba naudoti klijus.

Užsandarinkite siūles: jei turite keletą izoliacijos gabalų, naudokite lipnią juostą arba vamzdžių izoliacinę juostą, kad užsandarintumėte siūles, kad būtų sandaru. Tai padeda išvengti šalto oro prasiskverbimą pro izoliaciją.

Pritvirtinkite izoliaciją: naudokite vamzdžių dirželius, kad pritvirtintumėte izoliaciją, ypač tose vietose, kur dėl vėjo ar oro sąlygų ji gali paslysti arba atsilaisvinti. Įsitikinkite, kad jis tvirtai pritvirtintas prie vandentiekio vamzdžio.

Apvyniokite šilumos juostą: jei naudojate šilumos juostą su izoliacija, vadovaukitės gamintojo instrukcijomis. Šilumos juosta skirta papildomai apsaugoti nuo užšalimo, todėl ją reikia klijuoti pagal gamintojo nurodymus.

Patikrinkite, ar nėra tarpų: sumontavę apžiūrėkite visą izoliuotų vamzdžių ilgį, kad įsitikintumėte, jog nėra tarpų ar atvirų vietų. Dėl bet kokių angų šaltas oras gali prasiskverbti iki vandentiekio vamzdžių.

Tinkamai izoliuodami lauko vandens vamzdžius, galite padėti išvengti vamzdžių užšalimo ir apsaugoti vandentiekio sistemą šaltu oru. Taip galite sutaupyti pinigų brangiam remontui ir užtikrinti nuolatinį vandens tiekimą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą