Giluminiai Vandens Gręžiniai

Gręžtiniai šuliniai vadinami giluminiais vandens gręžiniais. Jie yra pritaikyti imti vandenį iš didesnių gylių. Dažniausiai jie įrengiami, kai vandeningas sluoksnis yra giliau kaip 20 m gylyje.
Gręžtiniai vandens šuliniai, imantys spūdinį tarpsluoksninį vandenį yra vadinami arteziniais gręžiniais.

Giluminio gręžinio vanduo slūgso kur kas giliau nei šachtinio šulinio vanduo. Giluminiai gręžiniai yra mažiau jautrus aplinkos įtakai, todėl yra švaresnis. Vis dėlto, toks metodas yra kelis kartus brangesnis nei šulinys, kadangi gręžiniai gali būti ir labai gilūs. Gręžinio kaina priklauso nuo vietovės ir gręžinio gylio.

Pagrindinės giluminio gręžinio dalys: 

anstatas, žiotys, gręžsyklė, filtras su vandens ėmimo dalimi.
Anstatas - tai gręžinio dalis, kuri apsaugo gręžinį nuo paviršinio vandens. Anstatas gali būti ir siurblinės dalimi.
Žiotys - tai virš žemės paviršiaus esanti gręžinio dalis. Ji būna apie 0,5 m aukščio. Žiotis yra sujungiamos hermetiškai su vandens kėlimo įrenginiais, kad į gręžinį nepatektų teršalai. Jos turi būti pakankamai stiprios, nes ant jų laikosi kai kurie vandens kėlimo įrenginiai pvz. giluminiai vandens siurbliai.
Gręžskylė jungia žemės paviršių su vandeninguoju sluoksniu. Jos sienelės stiprinamos apsauginiais vamzdžiais, kurių paskirtis yra saugoti gręžinį nuo užgriuvimo ir nepraleisti vandens į gręžinį iš aukščiau esančių vandeningų sluoksnių, kurių vanduo gali būti nekokybiškas.
Gręžinių filtrus sudaro darbinė dalis, viršfiltris ir nuosėdų kaupiklis, kuriame nusėda smėlio dalelės, prasiskverbusios pro filtro darbinę dalį.
Plačiau kokie keliami reikalavimai giluminiam gręžiniui galima pasiskaityti internete. Pavienių gręžtinių šulinių įrengimo ir likvidavimo nurodymai.


Kokio gylio ir kokio našumo yra jūsų gręžinys?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą