Elektros Instaliacija Duše ar Vonios Kambaryje

Rozeciu aukstis vonioje, elektros įranga vonios kambaryje
Vanduo yra labai geras elektros laidininkas, tad vonios kambariuose elektros instaliacijai keliami specialūs reikalavimai.
Elektros saugos reikalavimuose vonios kambarys yra suskirstytas į keturias zonas. Kuo arčiau vonios ar dušo, tuo griežtesni reikalavimai.

Nulinė zona vonios kambaryje Zona Nr. 0


Zonoje Nr.0 iš viso negali būti jokių elektros lizdų. Zona Nr. 0 yra zona vonios viduje arba dušo padėklo viduje. Tačiau jei dušas yra be padėklo, „Zona 0“ yra 10 cm aukščiau grindų ir spindulys bus 1,2 m nuo fiksuotos dušo galvutės.
Visi elektros prietaisai, 0 zonoje, turi turėti minimalų IP67 klasę (Itin aukšta IP67 klasė užtikrina apsaugą nuo drėgmės ir korozijos) ir žemą įtampą (daugiausia 12 voltų).

Pirma zona vonios kambaryje Zona Nr. 1


Zonoje Nr.1 iš viso negali būti jokių elektros lizdų. Pirma zona vonios kambaryje yra tokio pat pločio kaip ir vonia ir nuo vonios į viršų kyla iki 2,25 m (ji yra virš 0 zonos). 1 zona dušo patalpoje yra tokio pat pločio kaip dušo praustuvas ir į viršų kyla iki 2,25 m nuo grindų lygio (taip pat virš 0 zonos). Arba tai gali būti fiksuotas dušo galvutės aukštis, jei atstumas tarp fiksuotos dušo galvutės ir dušo pado yra didesnis nei 2,25 m.
Jei nėra dušo padėklo, 1 zona yra pailginama 1,2 m nuo stacionarios dušo galvutės arba stacionarios vandens išleidimo angos.
Bet kokie elektros prietaisai, sumontuoti 1 zonoje, turi būti mažiausiai IP65 ir ne daugiau kaip 12 voltų. Elektros transformatorius turi būti už 2 zonos ribų. Taip pat reikėtų pažymėti, kad 1 zona neapima 0 zonos.

Antra zona vonios kambaryje Zona Nr. 2


Zonoje Nr.2 gali būti elektros lizdai, kurių apsaugos klasė IP44, o įtampa - 110V. Šie elektros lizdai turi būti montuojami ne žemiau kaip 1,7 m nuo grindų paviršiaus.
Vonios kambaryje 2 zona yra tokio pat aukščio kaip 1 zona (2,25 m), tačiau yra 0,6 m aplink vonią. 2 zona dušo kabinai yra tokia pati 60 cm. Tačiau jei duše nėra dušo padėklo, 2 zona bus 1 zona, o 1 zona bus 1,2 m atstumu nuo fiksuotos dušo galvutės.
Be to, bet kokia elektros įranga, sumontuota 2 zonoje, turi būti bent IP44 ir turėti ne daugiau kaip 12 voltų. Kaip ir 1 zonoje, elektros transformatorius turėtų būti sumontuotas už 2 zonos ribų.


Trečia zona vonios kambaryje Zona Nr. 3


Išorinės zonos dar vadinama 3 zona. Zona Nr. 3 iš esmės yra bet kas vonios kambaryje, kuri nėra 0 - 2 zonose. Zonoje Nr.3 leidžiama įrengti 230V elektros lizdus su įžeminimu, kurių apsaugos klasė IP21 ir IP20. Rozetę turi būti pajungta per srovės nuotėkio rėlę ir įrengtas ne žemiau, kaip 1,7 m nuo grindų paviršiaus. 
Pavyzdžiui, plaukų džiovintuvą, barzdaskutę ir t.t. leidžiama naudoti už 2 zonos ribų, tačiau nors zonose Nr. 3 leidžiama montuoti elektros įrangą be IP numerio, visada rekomenduojama, kad bet kokie naudojami šviestuvai turėtų būti bent IP44. Nenaudokite šių įrenginių, jei patys esate šlapi ar kaip nors kitaip liečiatės su vandeniu.

Taigi, vonios kambarys yra turbūt pati pavojingiausia patalpa namuose, kai kalbama apie elektros saugą. Elektros smūgio pasekmės yra kur kas sunkesnės vonios kambaryje ar duše, nes šlapia oda padidina elektros srovės laidumą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą