Vejos Laistymo Sistema

Vejos laistymo sistema
Stacionarios automatinės laistymo sistemos yra išvedžiojamos po žeme. Jos netrukdo vejapjovėms, negadina estetinio vaizdo. Laistymo sistemos dydis yra neribojamas, laistymo sistemą galima įrengti ir pusės aro dydžio vejai, ir kelių hektarų parkui.
Laistymo sistemą sudaro po žeme išvedžiotų plastikinių vamzdžių tinklas, kuriuo vanduo
tiekimas purkštukams. Elektromagnetiniai vožtuvai (sklendės), įrengti specialiose dėžėse po žeme, gauna elektros signalą iš laistymo kompiuterio ir įjungia arba išjungia vandens padavimą konkrečiam laistymo sektoriui (zonai). Sektoriai paeiliui atsidaro ir vanduo teka iki tos atšakos purkštukų. Drėgmės ir lietaus jutikliai automatiškai reaguoja į lietų ir dirvos drėgmę ir koreguoja laistymo programą. 
Purkštukai

Vejos purkštukai

Purkštukai yra įvairių dydžių ir modelių. Jie parenkami konkrečioms laistymo sąlygoms, pagal laistomo ploto dydį, reljefą, laistymo intensyvumo poreikį, augmeniją. Tai prietaisai, kurie yra paslėpti po žeme ir laistymo metu automatiškai išlenda. Laistymo purkštukai sumontuoti korpuse (gilzėje), iš kurios vandens slėgis laistymo metu iškelia virš žemės paviršiaus. Jie skirstomi į statinius ir turbininius. Statiniai purkštukai purškia vandenį nustatytu 90-360º kampu i 0,6-5,5 m spinduliu. Skirti nedideliems plotams laistyti. Turbininiai (rotoriniai) purkštukai sukasi dėka viduje sumontuoto sukimosi mechanizmo – turbinos, kurią varo vandens srovė ir purškia vandens srovę tolygiu srautu 4,5-16 m ir didesniu spinduliu. Daug besisukančių srautų tolygiai, taupiai ir efektyviai paskirsto vandenį, sąlygoja iki 60% mažesnį vandens sunaudojimą.

Automatizuota vejos laistymo sistema

Visą laistymo sistemą valdo laistymo kompiuteris (programatorius), kuris programuojamas pagal individualius poreikius - į kompiuterio atmintį įrašoma norima programa ir vanduo paduodamas į atitinkamos zonos purkštukus reikiamu laiku. Laistymo kompiuteriai leidžia prietaiso ekrane matyti visą laistymo tvarkaraščio informaciją visose zonose tuo pačiu metu. Kiekviena zona gali būti programuojama atskirai, parenkant laistymo režimą pagal zonos poreikius. Programavimo tvarkaraščio variantai: 7-dienų ciklas (savaitė) arba laistymas lyginėmis / nelyginėmis dienomis.

Vejos laistymo sistemos paruošimas žiemai

Laistymo sistemos paruošimas žiemai yra labai nesudėtingas. Laistymo valdymo įrangą, lietaus bei drėgmės jutiklius reikia atjungti ir saugoti šiltoje patalpoje. Laistymo sistemos vamzdyno nereikia prapūsti suspaustu oru prieš žiemą jei įranga sumontuojama laikantis gamintojo reikalavimų. Kiekvienoje sklendės dėžutėje įmontuota nuorinimo anga. Pavasarį laistymo sistemos paruošimas nesudėtingas. Reikia pakeisti maitinimo elementus, užprogramuoti laistymo valdymo kompiuterį, prijungti grunto drėgmės ir lietaus jutiklius.


Ar esate įsirengę vejos laistymo sistemą? Kokius pliusus ir minusus pastebite?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą