Kietas Vanduo

Viena iš dažnai pasitaikančių vandens problemų yra kietas vanduo. Kietas vanduo yra balzganos baltos spalvos. Vandenį kietina ištirpusios kalcio ir magnio druskos. Toks vanduo daro neigiamą įtaką buitinei ir pramoninei technikai. Kietas vanduo tikrai netinkamas plauti odą bei plaukus: išplovus galvą minkštu vandeniu, plaukai tampa žvilgūs, glotnūs, tuo tarpu kalkėtas vanduo juos paverčia
kietus it stagarai, ir ne visuomet tą efektą galima pašalinti brangiomis plaukų priežiūros priemonėmis.

Ar kenksmingas kietas vanduo žmogaus organizmui?

Žmogaus organizmui kietas vanduo nėra kenksmingas, gal net naudingas. Žmonės vartojantys kietą vandenį, mažiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, nei tie kurie vartoja minkštą vandenį. Dažnai gerti minkštą vandenį nėra gerai, žmogus gali negauti reikiamų medžiagų tokių kaip kalcis, esant jo trūkumui jis bus imamas iš dantų arba iš kaulų. 

Tačiau kietas vanduo kenksmingas buitinei ir pramoninei technikai. Kietas vanduo blogina šilumos perdavimą, didina eksploatacines sąnaudas. Plaunant kietu vandeniu, sunaudojama daugiau muilo, šampūno, skalbiniai greičiau susidėvi, blunka. Verdant mėsą ir ankštines kultūras, netenkama dalies maistinių medžiagų, atsiranda baltos sunkiai valomos nuosėdos ant indų sienelių, nuoviros ant elektrinių prietaisų kaitinimo spiralių. 

Kaip suminkštinti kietą vandenį?


Norint suminkštinti kietą vandenį, galima namuose įsirengti specialius filtrus. Vandens nukalkinimas galimas ir naminiais būdais: vandenį reikia užšaldyti, o vėliau atitirpinti – jis suminkštėja. Plaukams skalauti, odai prausti tinka ir lietaus vanduo ar ištirpdytas sniegas. Vandenį minkštinti galima ir įbėrus geriamosios sodos (1 arbatinis šaukštelis sodos 4 litrams vandens). Šiuo tikslu tinka ir actas bei natūralios citrinų sultys.


Ar naudojate vandens filtrus, kad pašalinti kalcio ir magnio priemaišas?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą