Nitratai Vandenyje Maiste ir jų Šalinimas

Nitratai (NO3) – tai azoto junginiai, susidarantys dirvožemyje nitrifikacijos proceso metu bei mineralizuojantis organiniams junginiams, turintiems azoto.
Jeigu atlikus vandens tyrimus vandenyje nustatomas nitratų kiekis mg/l (50mg/l.) - jūsų vanduo netinkamas naudoti maistui. 
Amonio, nitritų ir nitratų jonai susidaro yrant organinėms medžiagoms ir patenka į vandenį dažniausiai su nutekamaisiais vandenimis. Be to lietaus vandenys į dirvą atneša apie 12 kg nitratų į hektarą kasmet. Nitratų kiekis geriamajame vandenyje neturi viršyti 45 mg/l. Daugiausiai problemų nitratai sukelia kaimo gyventojams, naudojantiems šachtinių šulinių vandenį. Lietuvoje daugiau kaip pusės šachtinių šulinių vandenyje nitratų daugiau nei leistina. Medikai ištyrė, kad patekę į žmogaus organizmą nitratai virsta nitritais, kurie su kraujo baltymu sudaro methemoglobiną, kuris, skirtingai nuo hemoglobino, neperneša į audinius deguonies ir organizme prasideda deguonies badas. Todėl svarbu, kad vaikai, ypač sergantys infekcinėmis ligomis, negautų su maistu didelio nitratų kiekio.

Virintame vandenyje nitratų kiekis padidėja

Virintame vandenyje nitratų kiekis padidėja, todėl virinant vandenį gaunamas tik neigiamas efektas.
Bandymais įrodyta, kad patekęs į žmogaus organizmą didelis nitratų ir nitritų kiekis sutrikdo galvos smegenų biosroves, pažeidžia endokrininių organų veiklą, pakeičia daugelio fermentų aktyvumą, imunologinę bei generatyvinę funkcijas.
Vartojant vandenį su nitratais: galime susirgti kepenų ligomis, padidėja infarkto tikimybė, blogėja reprodukcinės funkcijos, deguonies įsisavinimas. Investavę į kokybišką vandens valymo sistemą – vandens kokybė pasikeis iš karto.

Vandenyje esančius nitratus valo

Vandenyje esančius nitratus valo specialus anijonitas šviesiai gelsvos, beveik baltos spalvos. Tai "milteliai" kurie pilami į minkštinimo įrangą. Jie regeneruojasi su druska pakeisdami nitratus į nepavojingą junginį natrį. Anitonito tarnavimo laikas nuo 6 iki 10 metų.
Nitratų kiekis augale yra normalus fiziologinis reiškinys. Į žmogaus organizmą patenkantys nitratai su daržovėmis yra mažiau pavojingi negu gaunami su geriamuoju vandeniu. Daržovėse esantys vitaminai C, E, B, karotinas, augaliniai fenoliai stabdo kancerogenų - nitrozaminų susidarymą. Apskaičiuota, kad daržovėse viena dalis vitamino C "nukenksmina" net tris dalis nitratų.


Ar darėte vandens tyrimus, kad nustatyti nitratų kiekį vandenyje? Ar tyrimo rezultatai nustebino?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą