Kodėl nešyla radiatoriai? Šalti radiatoriai

Ką daryti, jei nešyla radiatorius?
Neįšylantis radiatorius yra gana dažna problema, su kuria susiduria namų ar daugiabučių gyventojai. Taigi, jei pastebėjote, kad jūsų radiatoriai yra šalti ir nerandate priežasties, šitame straipsnyje yra išvardintos dažniausiai pasitaikančios priežastys ir jų sprendimo būdai. 
Kai kurias nešylančių radiatorių problemas galės išspręsti tik profesionalas, o kitas paprastai išspręsite patys.

Kodėl namuose radiatoriai šalti?


Yra keletas priežasčių, kodėl radiatoriai nešyla jas pašaline jūsų namuose vėl būtų šilta ir jauku. Čia pateiktos galimos priežastis, dėl ko šalti radiatoriai, ir paaiškinta, ką galite padaryti, kad jie vėl šildytu namus.

Radiatorius ar keli radiatoriai yra užsikišę


Radiatoriai gali užsikišti kai per šiltinimo sistemą tekančios kalkės, purvas, rūdys ar nedidelės šiukšlės nusėda radiatoriuose. Šios nuosėdos po truputi apriboja vandens pratekėjimą, o tai reiškia, kad nedideli kamščiai, per laiką gali tapti dideliais ir užkimšti dalį radiatoriaus ar šildymo sistemos. Užsikišę radiatoriai dažniausiai yra šalti apačioje, o šilti viršuje.
Jei užsikišęs tik vienas radiatorius, jei turite tinkamus įrankius jį galima nuimti ir išplauti po aukštu spaudimu. Tačiau jei keli radiatoriai nešildo, gali prireikti, kad profesionalas juos išplautų arba pakeistų naujais.

Oro kamštis šildymo sistemoje


Labai dažna radiatoriai nešyla dėl to, kad šildymo sistemoje yra oro. Jei šildymo sistemoje yra oro, tai radiatorius gali šilti tik šiek tiek arba visai nešilti. Turėsite išleisti orą iš radiatorių, kitaip tariant nuorinti radiatorius. Vandenyje ištirpęs oras patenka į šildymo sistemą, kai užpildoma visa šildymo sistema. Šildant oras išsiskiria mažų burbuliukų pavidalu, iš kurių susidaro oro kamštis.
Radiatoriaus nuorinimas. Vožtuvas arba vandens kranas (senuose sistemose) montuojamas įrengiant šildymo sistemą aukščiausiame sistemos taške arba už katilo. Vožtuvas tai nedidelis kūgio formos varžtas. Jame yra nedidelė anga orui išleisti, varžtą atsukant išeina oras. Varžto iki galo atsukti nereikia. Kai pradeda tekėti vanduo, varžtas užsukamas. Paprastai geriausia, jei tai darote dviese, bet jei abejojate ar jums pavyks, kvieskite profesionalą. Kreipkitės į busto administratorių.

Cirkuliacinis siurblys nedirba


Jei keli ar visi jūsų radiatoriai nešyla, gali būti kaltas cirkuliacinis siurblys. Cirkuliaciniai siurbliai varinėja karštą vandenį po visą šildymo sistemą, nunešdami vandenį iš katilo vamzdžiais į radiatorius. Požymiai, kad sugedo cirkuliacinis siurblys: pro siurbliuką bėga vanduo, sklinda neįprasti garsai iš siurblio, karštas cirkuliacinio siurblio korpusas ar metamos klaidos LED ekrane. Norėdami išspręsti šias problemas, patartina pasikviesti santechniką.

Užstrigo ar neveikia termostatinis radiatoriaus ventilius


Radiatoriuose, kurie nebuvo eksploatuojami ilgesnį laiką, dėl nuosėdų gali būti užstrigęs ventilio stūmiklis arba žiedo formos anga padengta kietosiomis dalelėmis. Dėl laikotarpio, kai nėra naudojama šildymo sistema, gali susidaryti kietos apnašos, kurios yra ištirpusios vandenyje.
Norėdami pakeisti termostatą, pirmiausia išjunkite šildymą. Dažnai pakanka nuėmus termostatinę galvutę nelabai kietu daiktu (plaktuko kotu) kelis kartus pajudinti stūmiklį. Norint sumontuoti termostatinę galvutę, reikia pastatyti į padėtį „5“.
Daugeliu atvejų, kai name negyvenama, galima išvengti problemų su radiatorių termostatus pasukus į padėtį „3“. Tada ventilis nuolat judės ir nesusidarys nuosėdų.
Be to, atkreipkite dėmesį, kad yra įvairių termostato galvučių tvirtinimo būdų, bet dažniausiai naudojamas varžto žiedas. Remontuojant kitus stiprinimus negalima naudoti replių, nes galima pažeisti galvutę.

Žemas vandens slėgis šildymo sistemoje


Jei turite kombinuotą katilą arba aukšto slėgio centrinio šildymo sistemą, problema gali kilti dėl slėgio kritimo, dėl kurio katilas išsijungs.
Kad šiluma patektų į radiatorius, įprastai vandens slėgis, šildymo sistemoje, turi būti 1,5–2 barai. Jei toliau esantys radiatoriai yra šalti, tai dažnai reiškia, kad slėgis gali būti per žemas. Patikrinkite slėgį manometre ir, jei reikia šildymo sistemą, pripildykite vandeniu. Paskui reikėtų nuorinti šildymo sistemą. Jei slėgis per aukštas arba šildymo sistemoje nuolatos dingsta slėgis, kreipkitės į specialistą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą