Kanalizacijos Nuolydis

Kanalizacijos nuolydis ir kanalizacijos įrengimas. Nulinė kanalizacija

Kanalizacijos įrengimas yra labai atsakingas procesas. Čia svarbiausia yra pasirinkti tinkamą kanalizacijos vamzdžių nuolydį.
Pirmiausia, kanalizacijos nuolydis turi būti vandens bėgimo kryptimi, o antra, nuolydis priklauso nuo vamzdžio diametro, jis negali būti nei per didelis, nei per mažas. Minimalus nuotekų vamzdžių nuolydis priklausomai nuo vamzdžio diametro turi būti ne mažiau kaip 0,8–3 cm vienam metrui. Vamzdžių diametrai coliais skaičiuoklės.

Kanalizacijos nuotekų skaičiuoklė

Norėdami apskaičiuoti kanalizacijos nuolydi įrašykite skaičiuoklėje visą kanalizacijos ilgį ir prie vamzdžio diametro (skersmens) pamatysite koks turi būti nuolydis centimetrais per visą kanalizacijos ilgį.

Vamzdžio Ø 50 mm:

Vamzdžio Ø 110 mm:

Vamzdžio Ø 160 mm:



Tarkime, kad kanalizacijos vamzdis 110 mm, o kanalizacijos ilgis yra 5 m, tai nuolydis bus – 10 cm, jei vamzdžio ilgis 10 metrų, tai kanalizacijos nuolydis – 20 cm ir t.t. Jei bus per mažas nuolydis tai nuotekos nenubėgs ir kanalizacija užsikiš. Lygiai taip pat kanalizacija užsikiš jei bus per didelis nuolydis, nes tekanti vandens srovė vamzdžiuose aplenks sunkesnius nešvarumus ir nešvarumai pasiliks vamzdyje ir po kurio laiko čia susiformuos kamštis.

Nuotekų vamzdžių kampams geriausia naudoti 45 laipsnių alkūnės arba kelių tokių alkūnių sujungimas, norint gauti reikiamą kampą. Tad kanalizacijos įrengimas yra labai atsakingas darbas. Geriausias kanalizacijos vamzdžių valiklis.

Kokiame gylyje turi būti nuotekų vamzdis?


Galima pasakyti, kad nėra vienareikšmio atsakymo, kokiame gylyje turėtų būti nuotekų vamzdžiai. Paprastai rekomenduojamas gylis yra apie 80 cm nuo paviršiaus, kad vamzdžiai nebūtų sugniuždyti atsitiktinių darbų metu. 
Ar kanalizacijos vamzdis gali užšalti? Gali, bet tai mažai tikėtina, kadangi kanalizacijos vamzdyje nuotekos neužsistovi, jos nuteka į valymo įrenginį, todėl vamzdis neužšąla. Nuotekų vamzdžių įrengimas priklauso nuo aplinkos sąlygų, nuotekų sistemos tipo ir kitų veiksnių. Visada pasitarkite su vietinėmis institucijomis ir specialistais, turinčiais patirties kanalizacijos sistemos projektavimo ir įrengimo srityje, kad nustatytumėte tinkamą gylį jūsų konkrečiam projektui.

Kam reikalingas kanalizacijos alsuoklis?


kanalizacijos alsuokliai, kanalizacijos alsuoklis
Kanalizacijos alsuoklis - neatskiriama kanalizacijos sistemos dalis. Kanalizacijos alsuoklio paskirtis  tai apsauga nuo santechnikos įtaisų hidro uždorių pertrūkio maksimalaus vandens išleidimo metu. Šis įrenginys taip pat nepraleidžia į gyvenamas patalpas kanalizacijos kvapų minimalaus vandens išleidimo metu.
Kai slėgis vamzdyje didesnis ar lygus patalpos slėgiui, ventilis yra uždarytas ir neišleidžia kvapo iš nuotekų vamzdžio į patalpą. Kai slėgis vamzdyje sumažėja, ventilis atsidaro ir įleidžia orą į sistemą.

Kanalizacijos vamzdžiai ir kanalizacijos nuolydis


Kanalizacijos vamzdis 50 mm kanalizacijos nuolydis vienam metrui 3 cm
Kanalizacijos vamzdis 110 mm kanalizacijos nuolydis vienam metrui 2 cm
Kanalizacijos vamzdis 160 mm kanalizacijos nuolydis vienam metrui 0.8 cm

Siurbliai su plūde


Panardinami nuotekų siurbliai yra dažniausiai komplektuojami su skysčio lygio plūdėmis. Plūdės pagalba siurblys dirba pilnai automatiniu režimu, be jokios žmogaus kontrolės. Nuotekų siurbliai yra statomi ant kanalizacijos šulinio dugno arba pakabinami.
Panardinami nuotekų siurbliai pasižymi tyliu darbu, bei maža vibracija, todėl juos galima montuoti šalia gyvenamųjų pastatų arba net pačiuose pastatuose.

1 komentaras:

  1. Anonimiškas19:25

    Svarbu suprasti, kad teisingas kanalizacijos nuolydis yra esminis veiksnys, užtikrinantis kanalizacijos sistemos efektyvumą ir ilgaamžiškumą. Todėl geriausia pasikonsultuoti su specialistais ir laikytis vietos reguliavimo institucijų nustatytų reikalavimų, kad būtų sukurtas tinkamas ir efektyvus kanalizacijos sistemos projektas.

    AtsakytiPanaikinti