Šiltnamių Laistymo Sistema

Įsirengti šiltnamių laistymo sistema
Šią kapiliarinio šiltnamių laistymo sistemą galite nesudėtingai ir nebrangiai įsirengti savo šiltnamyje ar darže. Kodėl jis vadinamas kapiliariniu laistymu? Šalia augalo yra įkišamas pieštukas, kuriame yra suformuotas griovelis/kapiliaras, kuriuo teka vanduo , tokiu būdu galima labai tiksliai paskirstyti vandenį kiekvienam augalui.
Laistymo sistemai veikti nereikalinga elektra, kuras ir net
nuolatinis vandens šaltinis. Viskas ko Jums reikia, tai tik vandens rezervuaras, pakeltas bent į 0,8 metro aukštį. Toliau, paprasčiausiai naudojant gravitacijos jėgas, vanduo teka per vožtuvą, filtrą, paskirstymo vamzdį, kapiliarinių vamzdžių tinklą į augalų šaknis. Kiekvienas augalas gauna vienodą vandens kiekį, be jokių vandens nuostolių, sunkaus darbo ir rūpesčių.

Naudodami šią siltnamio laistymo sistema, net siauriausio biudžeto augintojai gali naudingai drėkinti mažus, neįprastų formų ar siaurus šiltnamių ar dažų plotelius, esančius bet kurioje vietovėje, nesvarbu kiek nutolusius nuo nuolatinio vandens ar elektros šaltinio. Ši šiltnamių laistymo sistema yra idealus sprendimas: mažam daržui, šiltnamiui kieme ar net dideliam laukui, daržovėms, gėlėms ir kitiems augalams. Laistymo sistemos šiltnamiui visada aprūpina augalus vandeniu ir nereikalauja nuolatinės priežiūros.
Be to, esant skirtingam slėgiui vandens ištekėjimas nekinta, todėl šiltnamio laistymo sistemą galima išnaudoti maksimaliai, nepriklausomai nuo reljefo ir laistymo vietos.
Šiltnamių laistymo sistema, laistymo sistemos siltnamiams

Laistymo sistema šiltnamiui:

Vandens rezervuaras, ventilius, filtras, plastmasinės jungtys, plastikinis vamzdis, aklės ir kapiliarai.
1. Vandens rezervuaras turi būti pakeltas virš žemės mažiausiai 0,8 m
2. Visiems srieginiams sujungimams būtina naudoti tefloninę sandarinimo juostą.
3. Montuojant filtrą būtina atkreipti dėmesį į rodykles, pavaizduotas ant korpuso. Jos parodo tekančio vandens kryptį.
4. Nuo adapterio nuimkite užspaudžiantį žiedą ir uždėkite jį ant vamzdžio.
5. Trišakių ir alkūnių pagalba sujunkite vamzdį su lašeliniu vamzdžiu.
6. Laikikliais pritvirtinkite lašelinį vamzdį prie grunto.
7. Užaklinkite lašelinio vamzdžio galą.

Kapiliariniai vamzdžiai - kapiliariniai vamzdžiai su viduje įmontuotais lašintuvais su labirintu, užtikrina, kad vanduo reguliariai lašės vienodu kiekiu per visą vamzdelio ilgį, kuris gali siekti iki 80 m. Tokie vamzdžiai patogūs, nes dirvą drėkina tolygiai, o laistymas yra ekonomiškas – lašintuvas per valandą išlašins tiksliai 2 l vandens. Laistymo sistemą galima užkasti po žeme ar naudoti ant dirvos. Taip pat šie vamzdžiai yra ilgaamžiai

Kapiliarinės juostos – pigesnė kapiliarinio drėkinimo vamzdžio alternatyva. Veikimo principas yra toks pat, kaip aukščiau paminėto kapiliarinio vamzdžio, tačiau vamzdelio sienelė apie 10 kartų plonesnė. Tokio drėkinimo būdo privalumas yra patraukli kaina, tačiau trūkumas – trumpas tarnavimo laikas, dažnai vienas ar du drėkinimo sezonai.

Lašintuvai. Prie vamzdžių galima prijungti ir specialius lašintuvus, kuriuos nuvesti link konkrečių augalų. Taip bus drėkinamas ne tik tam tikras plotas, tačiau bus laistoma dar ekonomiškiau, nes vanduo pateks tiesiai į augalų šaknis, tačiau, jeigu augalas didesnis vieno lašintuvo nepakaks.

Perspėjimas
Prieš pirmą laistymą visą šiltnamio laistymo sistemą būtina praplauti.
Lašelinis vamzdis turi būti reguliariai praplaunamas, dažnis priklauso nuo nešvarumų kiekio vandenyje.
Galima naudoti tik tirpias arba skystas trąšas, nes kitu atveju lašelinė juosta gali užsikimšti.
Po trąšų naudojimo sistemą būtina praplauti švariu vandeniu (be trąšų), kad būtų išvengta trąšų likučių juostos viduje.

3 komentarai:

  1. Anonimiškas12:35

    Pernai įsirengėme šiltnamių laistymo sistemą ir likom labai patenkinti, nes sutaupo daugybę laiko ir nebereikia šiltnamio laistyti laistytuvu. Kas dar neturit pabandykit, tikrai nenusivilsit.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Berazumis16:19

    Susidomejau ir as laselinio laistymo sistema. Beda ta, kad laistymo plotas didelis, ir tam reikia jau siurblio vandens spaudimui uztikrinti. Gal galetumet ideti skyreli, kaip parinkti siurbli laselinei laistymo sistemai ar isskirti tokia siurbliu grupe? Buciau dekingas

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jei laistymo plotas didelis, geriau kreiptis į specializuotą vandens siurblių parduotuvę, ten pagal katalogus jums parinks vandens siurblį. Taip aprašyti nelabai išeina, nes yra niuansų, kurios gali pasakyti tik pirkėjas.

    AtsakytiPanaikinti