Koks Kieto Kuro Katilas Geriau Plieninis ar Ketaus?

Koks kieto kuro katilas geriau plieninis ar ketaus?
Tiek plieniniai, tiek ketaus kieto kuro katilai skirti gyvenamųjų ir kitų patalpų šildymui. Katilai gaminami įvairių modifikacijų, kas leidžia lengvai pritaikyti bet kokiai šildymo sistemai. Pagrindiniai skirtumai tarp šių kieto kuro katilų yra konstrukcija, ilgaamžiškumas ir kaina.

Ketaus katilo privalumai ir trūkumai

Pagrindinis ketaus katilų privalumas tai yra, kad jis gali tarnauti labai ilgi., kad taip nutiktu, būtina išvengti staigių temperatūros pokyčių. Tokiu atveju, ketaus katilai gali tarnauti 20 – 30 metų ir ilgiau.
Dar vienas ketaus katilo privalumas yra tas, kad jis nėra toks jautrus korozijai kaip plieninis, ketaus katilui nepavojingas kondensatas, kuris susidaro kai degant kurui į katilą grįžta šaltas vanduo. Taip pat ketaus katilai yra maždaug pusantro-du karto pigesni nei plieniniai. Tačiau kaip buvo prieš tai minėta, ketaus katilai yra daug jautresnis temperatūrų pokyčiams. Ketus, kaip metalas yra neelastingas, trapus, todėl staigiai ir smarkiai kintant temperatūrai įvyksta metalo įtempimas, dėl kurio katilas gali trūkti. Ne visada įtrūkimą galima pastebėti, nes po truputį sunkdamasis vanduo per įtrūkimą išgaruoja, kad pamatyti įtrūkimą, reikės: nuimti katilo korpusą ir izoliacines medžiagas. Eksploatuojant ilgą laiką ketaus katilą, tarp katilo sekcijų gali atsirasti nesandarių plyšių. Jei taip nutiko, teks perrinkti sekcijas ir sandarinti plyšius. Tokiu būdu galima pakeisti ir visą trūkusią sekciją.
Dar keletas trūkumų, kuriais pasižymi ketaus katilai yra tai, kad telpa mažiau vandens, todėl jie jautresni vandens cirkuliacijos sulėtėjimams. Grublėtas paviršius, todėl sunku gerai išvalyti degimo kamerą ir dūmų kanalus. Juose likęs teršalų kiekis pablogina šilumos perdavimą vandeniui, todėl kyla dūmų temperatūra, didėja šilumos nuostoliai.

Plieninio katilo privalumai ir trūkumai

Plieniniai katilai pasižymi ne tik aukštesniu naudingo veikimo koeficientas, bet ir platesnėmis valdymo galimybės. Be traukos reguliatorių plieniniai katilai gali turėti oro padavimo ar ištraukimo ventiliatorių, valdiklį, kuris gali valdyti tiek oro padavimą, tiek į katilą grįžtančio vandens temperatūrą. Privalumai: neturi aukščiau išvardytų ketaus katilų trūkumų, nebijo trumpalaikių šalto vandens šokų – plienas yra elastingas ir netrūksta. Plieniniuose katiluose kuras dega ilgiau nei ketiniuose, iš jo gaminami ir apatinio degimo katilai, generaciniai, žvakės tipo katilai. Priklausomai nuo katilo konstrukcijos, kuras gali degti 2-4 kartus ilgiau nei ketaus katiluose.

Plieninių katilų trūkumai: Silpniausia plieninių katilų vieta – korozija. Netinkamai eksploatuojant, kai į katilą grįžta per daug atvėsęs vanduo, tada kaupiasi kondensatas ir prasideda katilo korozija. Jei vandens temperatūra būna žemiau rasos taško (<55-60 ºC), greitai (per 1-3 metus) prarūdija korpusas (žmonės sako: pradegė katilas). Kondensato yra ir smalose, kurios susidaro kūrenant šlapiomis malkomis. Jis linkęs kauptis ant vidinių katilo sienelių. Jei bus grąžinamas į katilą per daug atvėsęs vanduo ir bus kūrenama šlapiomis malkomis, plieninis katilas vis tiek tarnaus trumpai, nepriklausomai nuo katilo sienelių storio. Teisingai eksploatuojant plieninį katilą jis gali tarnauti 20-25 metus.


Kokio tipo kieto kuro katilą naudojate? Kas kiek metų keičiate? Kokį rekomenduotumėte pirkti, o kokio vengti?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą