Kombinuoti Boileriai-Vandens Šildytuvai

Geriausi kombinuoti vandens šildytuvai
Kombinuotus vandens šildytuvus galima jungti ir su kitais namo šildymo mazgais – kietu kuro ar dujiniu katilu, šilumos siurbliu ar saulės kolektoriumi. Boileriai gali būti vertikalūs ir horizontalūs, pakabinami ar pastatomi. Kombinuoti vandens šildytuvai su šildymo mazgu sujungiami boilerio rezervuaro viduje. Tiek didesni, tiek mažas kombinuotas boileris geriausiai tinka gyvenamiesiems
namas ar kotedžo tipo pastatams.

Kombinuoti boileriai vandens šildytuvai


Kombinuoti boileriai vandenį gali šildyti elektra ir šilumokaičiu. Kombinuoti vandens šildytuvai papildomai turi viduje spiralinį vamzdį ar gyvatuką karštam termofikaciniam vandeniui, vadinamą šilumokaičiu. Kai kurie kombinuoti vandens šildytuvai turi „bakas bake“ konstrukciją, t.y. talpą su šaltu vandeniu iš visų pusių šildo termofikacinis karštas vanduo.
Šildymo sezono metu kombinuotame boileryje vanduo yra šildomas iš to paties šaltinio, kuriuo šildomas ir namas, o vasarą - elektra. Tai yra efektyvu ir pigu, nes boileris sunaudoja apie 15-20 proc. visos namo sunaudojamos elektros energijos, tad šaltuoju metų sezonu pakeisti jo maitinimą ir išnaudoti jau ir taip veikiančią šildymo sistemą tikrai verta. Dėl šios priežasties kombinuoti vandens boileriai yra gana populiarūs, ypač užmiesčio namuose, kuriuose įsirengiama autonominė šildymo sistema.
Kombinuoto boilerio kaitinimo greitis priklauso nuo šilumokaičio ploto. Jeigu boileryje šilumokaičio plotas yra didelis, tai karšto vandens lauksite neilgai. Tačiau, jeigu nemažam namui įsigysite per mažą ir ne itin galingą vandens šildytuvą, gali būti, kad karšto vandens teks palaukti pusvalandį ar net ilgiau. Šį kombinuoto vandens kaitinimo įrenginio trūkumą, papildo kitas privalumas – prie didelio ploto šildytuvų, galima jungti net du šilumokaičius (pvz., šilumos siurblį ar saulės kolektorių).

Horizontalus ir vertikalūs kombinuoti boileriai


Visų gamintojų (Ariston, Gorenje, Drazice ir t.t) horizontalūs vandens šildytuvai yra ne tokie efektyvūs, palyginti su vertikaliais, nes į juos patekęs šaltas vanduo greičiau susimaišo ir atvėsta. Horizontalaus vandens šildytuvo energijos sąnaudos didesnės. Bet jei numatytoje vietoje netelpa vertikalus vandens šildytuvas, vietoje planuoto vertikalaus 100 litrų vandens šildytuvo įsigykite 120 litrų horizontalų vandens šildytuvą. Tada turėsite panašų karšto vandens kiekį. 
Šių boilerių privalumas yra tas kad, jie gali jungtis tiek su elektros instaliacija, tiek su namo šildymo mazgais: saulės kolektoriumi, katilu, šilumos siurbliu. Pajungus namuose kombinuotą vandens šildytuvą, vienu metu karštas vanduo pasieks kelis vartotojus. Tai be abejo yra patogu, jeigu namuose yra 3-4 asmenys ar gyvena net kelios šeimos.

Kombinuoto boilerio pajungimo schema

kombinuoto boilerio pajungimas


Pateiktoje schemoje naudojami du cirkuliaciniai siurbliai. Vienas dirbs šildymo sistemoje, o antrasis - prie karšto vandens tiekimo. Šildymo sistemoje esantis cirkuliacinis siurblys įjungtas visą katilo veikimo laiką. Recirkuliacinis siurblys esantis už boilerio, įjungiamas termostato signalu, kuris turi būti sumontuotas boileryje. Termostatas nustato vandens temperatūros kritimą boileryje ir apie tai informuoja siurblį. Siurblys pradeda siurbti karštą aušinimo skystį per šilumos mainų grandinę tarp katilo ir boilerio, taip šildydamas vandenį katile iki reikiamos temperatūros.
Ši schema su tuo pačiu efektyvumu gali būti naudojama tiek elektriniams, tiek dujiniams ar kietojo kuro katilams. Žinoma, dabar geriausias pasirinkimas privačiam namui šildyti yra ilgai degantis kieto kuro katilas (žvakės tipo katilas). Kokybiškas kieto kuro šilumos generatorius gali gerokai sumažinti šildymo biudžetą per sezoną lyginant su dujiniu katilu. Svarbu pasirinkti gerą gamintoją ir tuo pačiu nepermokėti.

Kokio dydžio ir galingumo kombinuotą vandens šildytuvą naudojate? Kokios firmos kombinuotą vandens šildytuvą rekomenduotumėte pirkti, o kokio geriau nevertėtų?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą