Dekoratyvinio Tvenkinio Įrengimas

Dekoratyvinio tvenkinio įrengimas
Dekoratyvinių tvenkinių įrengimas. Nusprendus kasti tvenkinį, jei jis yra iki 3 arų ploto, leidimo nereikia. Tačiau, jei jis yra didesnis nei 3 arai, tuomet jau bus reikalingas savivaldybės ir aplinkos apsaugos institucijos leidimas. Be to, svarbu atkreipti dėmesį, kokioje vietoje bus planuojamas vandens telkinys – draustinis, nacionalinis parkas ar pan.
Vandens telkinius draudžiama kasti pelkių ir šaltinynų teritorijose, kurių plotas didesnis nei 0,5 ha, o durpių sluoksnio
storis didesnis nei 1 m; nenaudojamuose naudingųjų iškasenų telkiniuose; potvynio metu užliejamose teritorijose; natūraliose pievose ir akmenynuose; miško žemėje, išskyrus atvejus, kai įrengiamas iki 0,1 ha ploto dirbtinis vandens telkinys, kurio įrengimas numatytas miškotvarkos projekte; gamtiniuose ir kompleksiniuose draustiniuose, kai vandens telkinys nesusijęs su draustinio paskirtimi ir didesnis nei 0,1 ha.

Suformuoti dekoratyvinį tvenkinį

Išsivalykite aplinką ir pažymėkite būsimojo tvenkinio ribas smėliu, pjuvenomis, arba iškasę liniją tiesiog su kastuvu. Natūraliausiai atrodo netaisyklingos pusapvalės formos dekoratyviniai tvenkiniai, kaip įprasta gamtoje. Netinka smailūs kampai, trikampiai, reikėtų vengti ir taisyklingų kvadratinių arba stačiakampių baseinėlių, kurie seniau buvo labai populiarūs.

Dekoratyvinio tvenkinio kasimas

Dekoratyvinio tvenkinio kasimas

Atsargiai nukaskite (maždaug 30 cm gyliu) ir sukraukite velėną - jos dar gali prireikti. Palikite apie 30 cm pločio terasą (nuo baseino kontūro į centrą), o visą vidurį iškaskite. Permeskite lentą ir gulsčiuku patikrinkite, ar terasa lygi. Dekoratyvinį tvenkinį geriau kasti pakopomis - terasomis, arba nuožulniai, bet ne stačiau kaip 30-45o kampu. Išrinkite akmenis, šaknis, stiklus ir kitus aštrius daiktus. Žemė išlyginama, sutankinama ir užpilama nuo 5 iki 10 cm smėlio. Smėlis sutankinamas, o ant jo klojama geotekstilė arba geomembrana (sintetinis audinys apsaugantis plėvelę nuo grunto nelygumų ) ir užklojama hidroizoliacinė tvenkinio plėvelė.

Hidroįzoliacinės plėvelės klojimas

Hidroįzoliacinės plėvelės klojimas

Kitas etapas dekoratyvinių tvenkinių įrengimo. Jai klojate PVC hidroizoliacinę plėvelę, palikite ją porai valandų prieš saulę, kad sušiltų. Negrūskite jos į duobę, nemindykite ir neformuokite. Prispauskite kraštus akmenimis ir pamažu leiskite vandenį - plėvelė pati gražiai priglus prie sienelių. Jeigu ji labai tempiasi, akmenis po vieną traukite tolyn, bet visai nenuimkite. Jai tvenkinio hidroizoliacinė plėvelė yra pagaminta iš EPDM, jos nebūtina palikti ant saulės, iškarto galite formuoti šlaitus ir formas. Vandenį galite leisti iš karto, po truputi ištampant plėvelės raukšles.

Vandens linijos sutvarkymas

Vandens linijos sutvarkymas

Dekoratyvinio tvenkinio vandens linijos sutvarkymas. Vandens linija tai - pirma tvenkinio pakopa parastai esanti iki 30 cm gylio. Ją galite uždengti specialia PVC danga su priklijuotais akmenukais, kurie suteiks tvenkiniui natūralumo. Jei tvenkinį nutarėte dekoruoti didesniais akmenimis, patartina ant hidroizoliacinės plėvelės užkloti juodos spalvos geotekstilės audinio, kuris netik neleis akmenims nuslysti žemyn, bet ir apsaugos dangą nuo pažeidimų.
Vandens linija tai - pirma dekoratyvinio tvenkinio pakopa parastai esanti iki 30 cm gylio. Ją galite uždengti specialia PVC danga su priklijuotais akmenukais, kurie suteiks tvenkiniui natūralumo. Jei tvenkinį nutarėte dekoruoti didesniais akmenimis, patartina ant hidroizoliacinės plėvelės užkloti juodos spalvos geotekstilės audinio, kuris netik neleis akmenims nuslysti žemyn, bet ir apsaugos dangą nuo pažeidimų.

Tvenkinio dekoravimas ir apželdinimas

Tvenkinio dekoravimas ir apželdinimas

Prieš paskutinis dekoratyvinio tvenkinio etapas yra dekoravimas ir apželdinimas. Pirma sudėkite pačius didžiausius akmenis, paslėpkite matomą tvenkinio technologinę įrangą ( povandeninių šviestuvų kabelius, siurblių ir filtrų žarnas). Tada sodinkite vandens augalus. Tvenkinio augalai sodinami tiesiai į gruntą arba į specialius krepšelius ir pastatomi tvenkinio pakopose, užberiant vazonėlius gruntu. Augalų gruntas ant hidroizoliacinės plėvelės tvirtai nesilaiko, slenka žemyn ir teršia vandenį, todėl geriausia augalus sodinti į krepšelius, o gruntą įrengti tik dugne - giliausioje ir lygiausioje baseino vietoje. Vandens prileiskite tiek, kad semtų dugną ir plėvelė gerai priglustų. Tuomet užpilkite keletą kibirų sunkesnės derlingos žemės arba specialaus dekoratyvinio tvenkinio augalams skirto grunto. Pasodinkite augalus, palaukite, kol nusės visos smiltys ir plonu sluoksniu užberkite smulkaus žvyro. Jis sulaikys žemę, kol pilsite vandenį, o vėliau jis mažiau drumsis. Sekliuose baseinuose ir baseinuose su pakopomis tvenkinio augalus rekomenduojama sodinti į krepšelius, nes žiemai juos reikės išimti.

Dekoratyvinio tvenkinio užpildymas vandeniu


Pildykite dekoratyvinį tvenkinį vandeniu kol liks maždaug 5 cm iki žemės paviršiaus ir visa plėvelė pilnai išsitemps bei priglus prie duobės šlaitų. Jeigu teisingai paskaičiavote tvenkinio hidroizoliacinės plėvelės plotą ir tvenkinio dydį, jums turi likti maždaug 50 cm plėvelės juosta. Ją reikia apipjauti paliekant 20 cm juostą ir paslėpti po velėna, arba uždengti stambiais akmenimis. Plėvelę slėpkite taip, kad ji visą laika būtų virš tvenkinio vandens lygio.

Ar patys įsirengėte dekoratyvinį tvenkinį? Ar samdėte specialistus? Per kiek laiko buvo įrengtas tvenkinys?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą