Dekoratyvinių Tvenkinių Žuvys

KOI dekoratyvinis karosas žuvys ižuvinimui
Dekoratyvinio tvenkinio žuvys įžuvinimui. Auksinė žuvelė (lot. Carassius auratus) (dar liaudyje vadinamas KOI karosas) – dekoratyvinis karosas, karpžuvių būrio žuvis, priklausanti karpinių (Cyprinidae) šeimai. Išvesta įvairių dekoratyvinių atmainų, kurios auginamos akvariumuose arba tvenkiniuose. Nuo seno kaip dekoratyvinis gyvis laikytas Kinijoje ir Japonijoje tvenkiniuose arba tam specialiai pagamintuose porceliano induose. Iš Kinijos auksinė žuvelė pateko į Portugaliją, o iš
ten išplito po visą Europą. Manoma, kad pirmąkart į Europą atvežta XVII a.

Lynas žuvys ižuvinimui

Viskas apie lynus


Lynas (lot. Tinca tinca, angl. Tench, vok. Schleie) – karpžuvių žuvis, priklausanti karpinių (Cyprinidae) šeimai.
Auga iki 60 cm, iki 7 kg. Kūnas kresnas, labai gleivėtas. Uodegos stiebelis trumpas. Nugara juodai žalsva, šonai žalsvai auksinės spalvos, papilvė pilkšva arba gelsva. Spalva gali keistis pagal gyvenamąją vietą - prižėlusiuose, uždumblėjusiuose vandenyse lynai gali būti beveik juodi. Akys mažos, raudonos ar rausvos. Žiotys mažos, galinės, jų kampuos yra po trumpą ūselį. Žvynai pailgi, ploni, giliai įaugę į odą. Pelekai apvaliais pakraščiais, tamsūs.
Dėl lėtesnio nei karpiai augimo, lynai tvenkiniuose nėra masiškai auginami, tačiau žuvivaisoje yra paklausūs. Ši žuvis ilgaamžė, labai graži ir įdomi. Jos mėsa itin riebi, puikaus skonio (primena ungurio žuvieną), turi mažai ašakų, kepant nereikia valyti žvynų. Lynai yra viena ištvermingiausių ir nereikliausių Lietuvos žuvų, gali gyventi mažai deguonies turinčiame vandenyje, todėl yra visur paplitusi, nors sugauti ją nėra lengva.

KOI karpiai naminiai gyvūnėliai


Koi karpiai žuvys ižuvinimui japoninis karpis
Koi (japoninis karpis) arba tiksliau nišikigoi yra įvairių raštų prijaukinti paprastojo karpio giminaičiai. Jie laikomi dekoratyviai lauko, sodo tvenkiniuose.
Koi rūšis yra nustatoma pagal raštą, spalviškumą bei žvynus. Daugiausiai paplitusios spalvos yra: balta, juoda, raudona, mėlyna ir kreminė. Pati populiariausia koi rūšis yra Gosanke, kuri yra kilusi iš Kohaku, Taisho Sanshoku bei Showa Sanshoku koi rūšių

Kas yra karpis?


Karpiai - tai didelė žuvų grupė, kuri yra paplitusi Centinėje Europoje bei Azijoje. Įvairios karpių rūšys buvo pradetos prijaukinti Rytų Azijoje, kur jos buvo laikomos kaip maistas. Karpių sugebėjimas išgyventi ir prisitaikyti prie įvairių klimato bei vandens sąlygų leido laikyti juos prijaukintus įvairiose naujose vietose, taip pat ir Japonijoje. Natūralios karpių spalvų mutacijos vyko visoje populiacijoje. Karpiai buvo pirmoji rūšis, kuri spalviškai mutavo Kinijoje daugiau nei prieš dešimt tūkstančių metų. Taip pat buvo vykdoma selekcija.
Tikru Koi tampa po 6 selekcinių ciklų, egzistuoja 14 standartinių spalvų formų.
Žiemoti jie gali ir po ledu, bet tik dideliuose tvenkiniuose. Geriau žiemai perkelti į baseinėlius ar didelius akvariumus patalpoje.

Kokias dekoratyvines žuvis laikote tvenkiniuose? Ar paliekate žiemoti tvenkinyje ar perkeliate į akvariumus? Kokių spalvų Koi karpius auginate?

5 komentarai:

  1. Anonimiškas15:30

    Tik perkant Lietuvoje Koi karosus reikia būtinai žiūrėti, kad jie nebūtų susikryžminę su laukiniais karosai, nes susileisite iš pažiūros gražius koi karosus, o išneršus šiems atsiras ir laukinių karosų. Pirkti reikia didesnius koi karosus, kad matytųsi žvynai. Jei koi karosas turi laukinio karoso žvynų (sidabriniai žvynai) tai tokių karosų geriau nepirkti, nes kai tokie išnerš pilnas tvenkinys bus laukinių karosų mailiaus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonimiškas20:41

      Visi dekoratyviniai karosai kilę iš laukinių, taigi jų palikuonių gretose visuomet pasitaikys ir laukinės spalvos mailiaus. Vieni tokie laukinukai gali "išsišęrti" ir pakeisti spalvą, o kiti ir likti laukinės spalvos. Pats karosus jau auginu 10 metų, tad žinau ką rašau.

      Panaikinti
  2. Anonimiškas17:19

    Ar neršia dekoratyviniai japoniški karosai lauko baseinėlyje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonimiškas19:37

      Neršia, bent pas mane yra nedidelis tvenkinukas, tai kiekvieną pavasarį, kai įšyla vanduo išneršia. Kaip ir prieš tai minėtame komentare, tarp išnerštų pasitaiko ir laukinių karosų mailiaus.

      Panaikinti
    2. Anonimiškas21:24

      taip nerse pas mane irgi mazas baseiniukas ir uzsiveise ,tik ant ziemos i akvariuma perkeliu

      Panaikinti